• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Voeding voor en tijdens een training of wedstrijd

Tijdens duursporten verbrand je veel calorieën en zelfs na de training heeft je lichaam energie nodig om te herstellen en verbrand je dus nog steeds calorieën. Je uithoudingsvermogen en conditie groeien en je algehele gezondheid verbetert.
Merken

Voeding voor en tijdens een training of wedstrijd

DUURSPORT

Duursport betekent een langere tijd op een intensieve manier bewegen met het accent op uithoudingsvermogen. Wielrennen, hardlopen, zwemmen of een combinatie van deze drie duursporten genaamd een Triathlon, schaatsen, roeien maar ook gewoon lang stevig wandelen…of snelwandelen. Het maakt niet uit of je dat in een sportschool doet of lekker buiten. Een goede spinningles van dik een uur valt onder duursport oftewel cardiotraining. Net zoals een rondje op de hometrainer, loopband, roeitrainer en crosstrainer. Voor duursporters is het gebruik van deze apparaten uitermate geschikt om de algehele conditie te verbeteren en verschillende spiergroepen te kunnen trainen.

VOEDING EN TRAINEN

Gezonde voeding is de basis, net zoals dat geldt voor iedereen. Veel groente en fruit, volkorenproducten, zoals volkorenbrood, volkoren pasta, couscous en zilvervliesrijst. Vlees, vis, peulvruchten, noten, eieren en vegetarische producten Genoeg zuivel, zoals melk, yoghurt en kaas, noten.Vetten maar dan het liefst zachte of vloeibare. Voldoende vocht. Goed eten en drinken vóór, tijdens en na een training of wedstrijd is heel belangrijk om goed te kunnen trainen en na de training goed te kunnen herstellen. Er zijn veel verschillende soorten duursporten, niveaus, mate van intensiteit en de duur van een training of wedstrijd kunnen erg verschillen. Wat het beste is om voor, tijdens of na de duursport te eten, is per persoon verschillend. Zo heeft een wielrenner tijdens een wedstrijd wat anders nodig dan een schaatser. Een goed doordacht trainings,- en voedingsplan, geschikt voor een specifieke duursport en een test hoe het ervoor staat met je gezondheid, mag eigenlijk niet ontbreken als je het op een serieuze manier wilt aanpakken. Ga dus niet gelijk als een dolle te keer maar laat je informeren, laat je eerste een keer controleren door een huisarts en/of laat je begeleiden door een personal trainer. 

VOEDING VÓÓR EN TIJDENS EEN TRAINING

Voor een duursporter is het in ieder geval belangrijk dat de laatste maaltijd 1 à 2 uur voor het sporten wordt gegeten en dat deze maaltijd het liefst veel langzame koolhydraten bevat. Koolhydraten zijn je energieleverancier. Tijdens het sporten transporteert het bloed zuurstof en voedingsstoffen naar de spieren zodat deze het kunnen omzetten in energie. Als je te kort van te voren nog eet gaat het bloed naar je maag omdat het daar nodig is om het eten te verteren. Hierdoor kan het proces van het transporteren van voedingsstoffen en zuurstof door het bloed naar je spieren niet optimaal worden benut, waardoor je gewoon slechter gaat presteren. Naast deze maaltijd moet je vooral tijdens het trainen of de wedstrijd voldoende drinken. Uit onderzoeken blijkt dat tijdens trainingen en wedstrijden nog steeds te weinig wordt gedronken. Dit komt de prestatie niet ten goede. Water en sportdranken met toegevoegde mineralen (elektrolyten) en snelle en langzame koolhydraten zijn uitermate geschikt.. Deze sportdranken met koolhydraten kunnen ook 30 tot 60 minuten voordat je  aan een training of wedstrijd begint worden gebruikt om zo de glycogeenvoorraad alvast op op peil te brengen. Je kan ook koolhydraten laden. Het  zogenaamde carboloaden, voornamelijk een bekend proces bij duursport. Bij duursport betekent dit dat je, een aantal dagen voor een wedstrijd, extra koolhydraten inneemt om te zorgen dat de glycogeenvoorraden in de spieren maximaal geladen zijn. Klaar om als energie te worden ingezet.

HERSTEL EN RUST PERIODE

Na een stevige training schreeuwt je lichaam om voedingsstoffen. Je spieren moeten kunnen herstellen en dat kost ook energie. In twee uur tijd, na de training, stijgt de aanmaak van glycogeen van normale 5% naar wel 8% per uur. Als je in die twee uur koolhydraten eet dan is het niveau van de glycogeen binnen ⅓ dag weer zoals voor je training en is je lichaam klaar voor een volgende training. Zou je dit niet doen dan kan herstel wel een 1 tot 2 dagen duren. Een significant verschil. Naast koolhydraten is het belangrijk eiwitten te nemen. Al je lichaamscellen en weefsels waaronder je spierweefsel bestaan voor een groot gedeelte uit eiwitten. Door zwaar te trainen of een zware wedstrijd ontstaan kleine scheurtjes in de spieren die moeten herstellen. Eiwit ondersteund dit herstel in combinatie met voldoende rust.